maanantai 21. lokakuuta 2013

Näin poistat kahvitahran matosta

Seuraavalla ohjeella puhdistat kahvitahran matosta. Kaikenlaisten tahrojen puhdistamiseen pätee sama totuus: mitä nopeammin toimit, sitä paremmin tahra lähtee.

Mitä tarvitaan:
  • valkoinen rätti
  • imupaperia
  • vettä
  • spraypullo
  • pesusieni
  • valkaisematonta matonpesuainetta tai väkiviinaetikkaa
  • teelusikka
  • kumihanskat

Vaiheet:

1.
Aseta imupaperi tahran päälle ja painele sitä tahraa vasten. Älä hiero tai jynssää, painele.



2.
Harkitse mitkä puhdistusaineet sopivat matolle jolle kahvi kaatui. Luonnonmateriaalit - kuten villa - saattavat vioittua puhdistuskemikaaleista. Kallisarvoiset matot kannattaa aina viedä käsiteltäväksi asiantuntijalle.


3.
Kostuta tahra suihkuttamalla siihen kädenlämpöistä vettä spraypullolla. Voit käyttää myös pesusientä.



4.
Laita kumihanskat käteen. Lisää pieni tilkka (1/4 teelusikallista) valkaisematonta matonpesuainetta litraan vettä, tai aineen ohjeen mukaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös tilkkaa väkiviinaetikkaa samaan määrään vettä.



5.
Testaa puhdistusainetta kohtaan jossa se ei näy, esim. kulmaan. Jos kemikaali vioittaa mattoa niin näin matto ei mene kokonaan pilalle. Jos aine näyttää vioittavan mattoa niin putsaa se heti pois kylmällä vedellä ja sienellä.



6.
Kostuta rätti ohjeen mukaan laimennetulla pesuaineella ja aseta rätti tahran päälle.



7.
Aseta teelusikka rätin päälle, paina kevyesti ja ala pyörittää lusikkaa spiraalinmuotoisesti ulkoreunoilta kohti keskustaa. Näin pesuaine imeytyy tahraan ilman että kohtaa tarvitsee hinkata ja siten kuluttaa maton pintaa. Hinkkaaminen ja jynssääminen vain kuluttaa maton pintamateriaalia ja levittää tahraa, siksi sitä on syytä välttää.



8.
Huuhtele pesuaine pois. Suihkuta kädenlämpöistä vettä tahran päälle, tai painele tahraa kostealla pesusienellä.



9.
Kuivaa kostea kohta asettamalla imupaperia sen päälle ja painelemalla. Painele, älä jynssää.



10.
Aseta useampia imupapereita tai paksu puhdas rätti kostean kohdan päälle. Sitten aseta muovipussi rätin tai imupaperien päälle ja vielä jokin painava esine, esimerkiksi kirja, muovipussin päälle. Odota muutama tunti tai yön yli. Tämän järjestelyn perustelu on, että kosteus nousee näin maton syvimmistäkin kuiduista ylös asti tuoden tahran viimeisetkin rippeet pois ja rättiin/imupaperiin.




Tämän ohjeen ja kuvien lähde on Wikihow, maailman suurin "tee-se-itse" -opas. Sivuston juttuja saa kuka tahansa muokata ja jakaa Creative Commons -lisenssin määrittämin tavoin. Klikkaa ja tutustu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti