keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Onnellisuus

Onnellisuus on tavoite jota kohti me kaikki pyrimme, mutta joka tuntuu karkaavan aina vain hieman kauemmaksi. Seuraavalla reseptillä voit tulla onnellisemmaksi!



Mitä tarvitaan:

Kukaan ei ole jatkuvasti onnellinen, mutta jotkut kokevat onnellisuutta useammin kuin toiset. Tutkimukset osoittavat että onnellisuus ei tule materiasta - ainakaan tietyn perustason ylittävästä määrästä - vaan perusasioista, kuten ihmissuhteista ja yleisestä asenteesta elämään.


Vaiheet:

1.
Ajattele positiivisesti. 70-luvulla tehdyssä tutkimuksessa seurattiin lottovoittajia ja heidän kokemaansa onnellisuutta. Tutkimus paljasti, että vuosi lottovoiton jälkeen näiden ihmisten kokema onnellisuus oli palautunut keskivertoihmisen tasolle. Tätä kutsutaan "hedonistiseksi adaptaatioksi" - jokaisella ihmisellä on siis eräänlainen "onnellisuuden perustaso", jolle mieli palaa aina uudelleen esimerkiksi pian jonkin uuden vimpaimen ostamisen jälkeen. Tämä taso on osin geneettisesti periytyvä, mutta sitä voi myös nostaa opettelemalla ajattelemaan asioista positiivisesti. Laita hyvä kiertämään: olemalla positiivinen keräät ympärillesi positiivisesti ajattelevia ihmisiä, joiden seurassa on helppo ajatella entistä positiivisemmin.



2.
Seuraa intuitiotasi. Tee valintoja sen perusteella mikä sinusta tuntuu hyvältä, äläkä kadu mitään päätöksiäsi jälkeenpäin. Jokaisena hetkenä voi tehdä vain kyseiseen tilanteeseen liittyvän valinnan, joten menneisiin valintatilanteisiin ei kannata haikailla uudelleen - se on hukkaan heitettyä energiaa.


3.
Tienaa riittävästi - älä liian vähän äläkä liikaa. Raha lisää onnellisuutta siihen pisteeseen asti että omat ja läheistensä perustarpeet on mahdollista tyydyttää: ruoka, asuminen, vaatetus... Tämän pisteen jälkeen rahan onnellisuutta lisäävä vaikutus heikkenee tai voi jopa kääntyä negatiiviseksi.



4.
Käytä kehoasi. Pelkkä ajattelu ei riitä tuomaan onnellisuutta. Fyysinen aktiivisuus, oikeanlainen ruokavalio ja riittävä uni ovat elintärkeitä elementtejä onnellisessa elämässä. Etsi mielekäs liikuntaharrastus, syö paljon kasviksia ja jätä vähemmälle kova rasva ja prosessoidut valmisruoat. Rauhoita arkipäiväsi hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa jotta uni on laadukasta.



5.
Pidä yllä suhteitasi perheeseesi ja läheisiisi. Mieti tarkkaan kannattaako rahan perässä muuttaa kauas läheisistä, tai antaa rahan tai muiden vähäpätöisten asioiden muulla tavoin tulla sinun ja läheisimpien ihmistesi väliin.



6.
Ole myötätuntoinen läheisiäsi kohtaan. Aloita vaikkapa vapaaehtoistyö, auta heikommassa asemassa olevia läheisiäsi. Antaminen voi olla paljon suurempi nautinto kuin vastaanottaminen.


7.
Keskustele syvällisiä ystäviesi kanssa. Pitkät ja syvälliset keskustelut ovat stimuloivia ja kehittävät aivoja ja ajattelukykyä.



8.
Löydä onnellisuus työstä jota teet juuri nyt. Monet ajattelevat että työpaikan vaihtaminen lisää onnellisuutta - näin voi osin ollakin, mutta työpaikan merkitys ihmisen onnellisuuteen on itseasiassa pieni. Eniten onnellisuutta tuovat positiivinen suhtautuminen elämään ylipäätään sekä ihmissuhteet. Vaihda toki työpaikkaa jos niin haluat, mutta älä nojaa työhösi kuin se olisi onnellisuutesi ainoa pilari, koska se ei sitä todellakaan ole!


9.
Anna anteeksi. Anteeksiantavan elämänasenteen on todettu alentavan stressitasoa ja parantavan siten jopa sydänterveyttä.



10.
Hanki ystäviä ja vaali ystävyyssuhteitasi. Ihminen on luonnostaan sosiaalinen eläin joka kaipaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa.


11.
Hymyile! Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että hymyileminen itse asiassa lisää onnellisuuden tunnetta riippumatta siitä onko juuri sillä hetkellä "oikeasti" onnellinen.





Tämän "reseptin" ja kuvien lähde on Wikihow, maailman suurin "tee-se-itse" -opas. Sivuston juttuja saa kuka tahansa muokata ja jakaa Creative Commons -lisenssin määrittämin tavoin. Klikkaa ja tutustu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti